Okurky

Receptů, jak připravit ty nejlepší nakládané okurky, je k mání celá řada. My jsme tentokrát vyzkoušeli postup s nevařeným nálevem a zavařovali jsme přímo v troubě.

Dobrá zpráva pro všechny, kteří nevlastní zavařovací hrnec a rádi by si občas udělali nějakou tu domácí zavařeninu, je, že velmi dobře lze zavařovat i v elektrické troubě. Zavařování v troubě je velmi pohodlné a poměrně rychlé.

Rozhodli jsme se zavařit 10 kg okurek, které jsme za cenu 250 Kč koupili na trhu od osvědčeného dodavatele. Z tohoto množství jsme dostali 30 sklenic okurek.

Naplnit sklenice

A teď to nejdůležitější – nálev pro naše okurky. Vybrali jsme postup s nevařeným nálevem. Okurky se tedy ochucují přímo do sklenic. Do každé sklenice postupně vkládáme:

  • 5 koleček mrkve,
  • 3 kolečka cibule,
  • do poloviny sklenice vyskládáme nastojato nakladačky.

Dále přidáme:

  • 4-5 kuliček nového koření,
  • 6 kuliček pepře,
  • 1 lžičku soli,
  • 2 polévkové lžíce cukru (krystal),
  • 1 bobkový list,
  • půl lžičky hořčičného semínka,
  • kousek kopru,
  • 0,9 dcl octa,

Doskládáme okurkami a zalijeme čistou studenou vodou. Ve sklenici by mělo zůstat asi centimetr volného místa. Sklenice zavíčkujeme a jdeme zavařovat. Celkově je potřeba svazek mrkve, čtyři větší cibule, tři litry octu.

A teď do trouby

Rozehřejte troubu na 180 stupňů (klasický spodní ohřev). Připravte si plech, na který nalejte vodu (asi centimetr). Na plech vyskládejte zavíčkované sklenice s okurkami (vejde se 8-9 sklenic). Sklenice se nesmí navzájem dotýkat, ani se nesmí dotýkat okraje plechu.

Plech se sklenicemi dejte do trouby asi na 20-25 minut, přesněji do okamžiku „první bublinky“. Jakmile uvidíte stoupat ve sklenicích první bublinky, tak jsou okurky hotové a můžete vyndávat z trouby. Okurky budou pěkně křupavé. Sklenice ihned postavte dnem vzhůru na rozprostřenou utěrku a nechte do druhého dne uležet.