Šípkový čaj

Šípky patří mezi nejbohatší podzimní zdroj přirozeného vitamínu C. Dále obsahují i menší množství vitamínů B, P, a K, najdeme v nich i velké množství cenných minerálních látek, především draslíku a hořčíku. Z šípků si nejčastěji pochutnáváme na lahodném čaji. 

Zdroj vitamínu C

A jak připravit domácí šípkový čaj, abychom získali co nejvíce vitamínů? Nejdůležitější je vyhnout se vysokým teplotám při přípravě.

Čaj můžete připravit jak z čerstvých, tak i ze sušených plodů. Na jeden litr nápoje si připravte asi 20 g šípků. Šípky částečně nadrťte (válečkem či paličkou) a vsypte do litru studené vody. Směs nechte louhovat přes noc (asi 8 hodin). Poté zahřejte na 70-80 oC. Více opravdu ne, aby v nápoji zůstalo co nejvíce vitamínu C. Můžete vařit přímo či ve vodní lázni.

Následně sceďte přes jemný cedník nebo plátýnko. Tento krok je nutný, jelikož šípky obsahují jemné chloupky, které by mohly nepříjemně podráždit trávicí ústrojí.

Scezený čaj pijte teplý a podle chuti doslazený, např. medem.